< ga terug

Performance Prediction Scan

ECSP en Kenniscentrum Filantropie
Het Erasmus Centre for Strategic Philanthropy (ECSP) ontwikkelde de
Performance Prediction Scan (PPS) die het mogelijk maakt de kans op positieve maatschappelijke prestaties van verschillende goede doelenorganisaties te vergelijken. De PPS is door Kenniscentrum Filantropie geïntegreerd in haar bestaande databank. Kenniscentrum Filantropie verzamelt informatie over hoe goede doelen presteren op de PPS en maakt deze informatie transparant door het gratis beschikbaar te stellen voor het publiek via de online Geefwijzer.

 

Doel
Met de Performance Prediction Scan beogen het ECSP en Kenniscentrum Filantropie:
• Een handreiking voor goede doelen ter vergroting van het effectief behalen van hun doelstelling en een voor een transparante communicatie;
• De mogelijkheid voor goede doelen om hun prestaties te meten aan die van vergelijkbare organisaties, om inzicht te krijgen in het landschap van goede doelen op een gezamenlijk thema of met een gelijksoortige doelstelling en van elkaar te leren;
• Heldere informatie voor donateurs en andere belanghebbenden over criteria die verband houden met de prestaties van goede doelenorganisaties.

 

Performance Prediction Scan
De PPS is geen meetinstrument van behaalde maatschappelijke impact. De PPS is een voorspellende methodiek die de waarschijnlijkheid van een positieve maatschappelijke prestatie inzichtelijk maakt. De scan is gebaseerd op een set van criteria die ieder succesvol bevonden zijn in zowel de wetenschap als de praktijk in het bevorderen van een positieve maatschappelijke prestatie. De volgende logica ligt hieraan ten grondslag:

 

Het voldoen aan een criterium verhoogd de KANS op een positieve maatschappelijke prestatie
In de PPS spreken wij over maatschappelijke prestatie, omdat het geen maatschappelijke impact is die de methodiek meet. Doordat de PPS voorspellend is, kunnen we op basis van de opgestelde criteria slechts benaderen welke goede doelen waarschijnlijk een hogere maatschappelijke prestatie behalen. We willen echter niet de indruk wekken dat deze methodiek daadwerkelijk maatschappelijke impact meet, vandaar dat de term ‘scan’ in de titel staat. Impact kan alleen achteraf gemeten worden. Door de complexiteit van waardevolle impact metingen wordt dit meestal op projectniveau en niet op organisatieniveau gemeten. Het gaat bij de PPS om een organisatiescan, die de kans op een positieve maatschappelijke prestatie op verschillende onderdelen van de organisatie weergeeft.

 

De pijlers
De Performance Prediction Scan steunt op drie pijlers: Transparantie, Organisatie en Activiteit:
• Transparantie is een belangrijk mechanisme voor een goede doelen organisatie waarmee zij belanghebbenden (donateurs, doelgroep, andere goede doelen, etc.) de kans geeft om haar te controleren op het behalen van de gestelde doelen en haar verantwoordelijk te houden voor haar belofte om alles in te zetten om haar doelstelling te behalen. • Op organisatieniveau zijn er meerdere systemen en processen die de kans op een positieve maatschappelijke prestatie voor een goede doelenorganisatie sterk vergroten. De wijze waarop het goede doel is georganiseerd en de wijze waarop zij haar strategie formuleert, beïnvloeden beiden haar capaciteit om haar doelen te behalen.
• Met activiteiten worden projecten en programma’s bedoeld die de goede doelenorganisatie onderneemt om haar doelstellingen te behalen. Wanneer het goede doel haar activiteiten zorgvuldig en weloverwogen selecteert, waarbij continu de doelstelling van de organisatie wordt nagestreefd, neemt de kans op een grote positieve maatschappelijke prestatie toe.

 

Meer informatie
Voor meer informatie over de methodiek achter de Performance Prediction Scan stelt het ECSP het rapport ‘Goed Doen Beter Gedaan’ beschikbaar. Ook is er een adviesrapport ‘Succesfactoren voor maatschappelijke prestatie’ over hoe goede doelen de criteria uit methodiek in hun organisatie kunnen implementeren.